Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΧΑΜΕΝΟ ΤΟΝ ΛΑΟ





Δυο είναι τα σενάρια που θα συζητηθούν στο τραπέζι των επικυρίαρχων. Πλεονάσματα θα υπάρξουν είτε με τη μείωση των συντάξεων είτε με τη δραστική συμπίεση κονδυλίων που αφορούν τη κάλυψη βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.




Οι τελευταίες «πινελιές» απομένουν γύρω από την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου ενσωματώνονται τόσο οι αποδόσεις των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων όσο και η συμφωνία για την υπεραπόδοση των στόχων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης περιόδου.

Οι «εκκρεμότητες» αυτές θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.


Σε κάθε περίπτωση, το τελικό μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα επιλεγεί υποτάσσεται στον «υπέρτατο στόχο» για τη θωράκιση και στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, έτσι όπως αυτός υπηρετείται και μέσα από την απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, «ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 κρίνεται και με τα δύο σενάρια εφικτός», δηλαδή είτε με τη μορφή της περαιτέρω κατακρεούργησης των συντάξεων είτε με τη μορφή της δραστικής συμπίεσης άλλων κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
 
Με «ατού» την αντιλαϊκή «υπεραπόδοση»
 
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσέρχεται στα παζάρια με αντιλαϊκό ατού την «υπεραπόδοση» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, με «μόνιμες σταθερές» τη διαρκή συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών και την ενίσχυση της φοροληστείας.

Τα «δεδομένα» αυτά, μεταξύ άλλων, αποτυπώνονται και στα προσωρινά στοιχεία του Γενικού

Λογιστηρίου του Κράτους για το 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 2018 που εμφανίζουν τα εξής:
-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε επίπεδα - ρεκόρ, συγκεκριμένα περίπου σε 6,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου κατά 2,9 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση, που επιτεύχθηκε στο έδαφος των αντιλαϊκών μέτρων, αποτελεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο» που διαφημίζει η κυβέρνηση, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα «μαξιλάρια ασφαλείας» για τη διαχείριση του κρατικού χρέους καθώς και το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα», όπου τσουβαλιάζουν τις παρεμβάσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου, με τα ψίχουλα για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 40,76 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες κατά 1,9 δισ. σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το ύψος των κρατικών δαπανών ανά κατηγορία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο δεδομένη είναι η κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

-- Το σύνολο των εσόδων εμφανίζεται στα 41,6 δισ. και είναι μεγαλύτερο κατά 839 εκατ. σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: