Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

ΣΑΡΩΝΕΙ ΖΩΕΣ Η ΑΑΔΕ


 Δέκα χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου έχουν ήδη νιώσει το καυτό χέρι της εφορίας να τους κατάσχει για χρέη πάνω από 500 ευρώ απο καταθέσεις σπίτια και αυτοκίνητα, ως σκάφη μισθούς και συντάξεις!!


ΚΑΤΟΧΗ !!!


Τον τελευταίο μήνα, έχουν ενεργοποιηθεί κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακώνστοιχείων εις βάρος, επιπλέον, περίπου 10 χιλ. φορολογουμένων. Η μακρά λίστα των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει από σπίτια και οικόπεδα μέχρι μισθούς και συντάξεις, ενώ στο απυρόβλητο δεν βρίσκονται τα ενοίκια ή και οι αποζημιώσεις, με τις ΔΟΥ να μπορούν τα κατάσχουν από που οφειλέτες δεν έχουν ή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν στήσει καραούλι στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα μετά την πτώση που σημειώθηκε τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η κάμψη στα φορολογικά έσοδα άγγιξε το 10%, με τις εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους να διαμορφώνονται οριακά πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Η πτωτική αυτή πορεία που απειλεί τα «ματωμένα πλεονάσματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ανησυχήσει τους ιθύνοντες που πραγματικά αγωνιούν να παρουσιάσουν μία υποτιθέμενη καλή εικόνα της οικονομίας, εν όψει της επίσης υποτιθέμενης «εξόδου» από τα μνημόνια, με τα γνωστά υποζύγια, μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πληρώνουν την «οικονομική» νύφη.

Με τον πήχη στο φετινό πλεόνασμα να έχει τοποθετηθεί στο 3,56%, ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ συνεχίζει το μπαράζ των κατασχέσεων για να βάλει στα κρατικά ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Στο τέλος του μήνα Ιουνίου, οι οφειλέτες που βίωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων έφτασαν τους 1.137.235 από 1.128.203 που ήταν τον Μάιο.

Μέσα σε έναν μήνα, ενεργοποιήθηκαν κυρίως κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος επιπλέον 9.032 φορολογουμένων. Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μέτρα που έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε εφαρμογή οι ελεγκτικές υπηρεσίες αφορούν: Τραπεζικές καταθέσεις:

Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ «τρυπώνει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους που έχει ο φορολογούμενος και βάζει στο «χέρι» τα ποσά των καταθέσεων (εφόσον βέβαια υπάρχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς).

 Ακίνητα:
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη, για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ.

Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής:
Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Μισθοί, ενοίκια, συντάξεις:
Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης μπορεί να τα κατάσχει η ΑΑΔΕ, ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: