Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ

 
Τσίπρας: Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που θα ενώνει όλους τους αρμόδιους φορείς - Media
 Τσίπρας: καταργείται η Γενικη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη θέση της παίρνει η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών.. (για την κάλυψη των υποστελεχωμένων τακτικών  άκρα του τάφου σιωπή)
 
 
 
Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. 
 
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα πρόκειται για ενιαίο φορέα που θα ενωποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του όλους τους διαθέσιμους εθνικούς επιχειρησιακούς, επιστημονικούς, διοικητικούς και ανθρώπινους πόρους για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από φυσικά φαινόμενα κλπ.
 
Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών, μια αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Επικεφαλής θα τεθεί διοικητής, πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και εγνωσμένης ικανότητας και επιστημονικής επάρκειας και η επιλογή θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
 
Στο πλευρό του διοικητή θα λειτουργεί μόνιμο επιστημονικό συμβούλιο που θα αποτελείται από επιστημονικούς φορείς, δηλαδή από τον Δημόκριτο, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τον Εθνικό Οργανισμό Διαστήματος, ινστιτούτα πανεπιστημίων και πολυτεχνικών σχολών της χώρας.
 
Στο πλευρό του διοικητή επίσης συγκροτείται μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης που θα αποτελείται από την Πυρσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ελληνική Αστυνομία, τον Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, εθελοντικά Σώματα, τον Στρατό, το Ναυτικό, την Αεροπορία, τη Δασική υπηρεσία, τεχνικές υπηρεσίες και διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών, ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
 
Ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον καθηγητή Γκολντάμερ
Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής διεθνούς κύρους η οποία θα διερευνήσει άμεσα τα αίτια της καταστροφής και θα προτείνει μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική Πολιτεία.
 
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πώς ζήτησε από τον διεθνούς κύρους καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, Γιόχαν Γκέορκγ Γκολντάμερ να συγκροτήσει μία επιτροπή με στόχο «να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας, αντικειμενικά χωρίς σκοπιμότητες και αδιάβλητα» και «να εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε και να προφυλαχθούμε».
 
Όπως τόνισε ο καθηγητής δέχτηκε επί της αρχήςκαι συμφωνήθηκε οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση της επιτροπής να ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διευκρίνισε ότι προέβη σε αυτή την πρωτοβουλία ώστε «να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια για εξάρτηση ή μη ουδετερότητα» καθώς ο ίδιος ο κ. Γκολντάμερ θα επιλέξει τη στελέχωση της επιτροπής, ενώ θα λάβει όλη την υποστήριξη και τις αναγκαίες πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών.
 
Ευρωπαϊκά κι εθνικά κονδύλια
Για τη χρηματοδότηση της νέας δομής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το Υπουργείο Οικονομικών μετά από σχετική εντολή του από την πρώτη στιγμή ολοκλήρωσε έναν διερευνητικό κύκλο επαφών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και διασφάλισε ήδη την κάλυψη από την ΕΤΕΠ, το ΕΣΠΑ το εθνικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημείωσε πως οι δεσμευμένοι πόροι ανέρχονται συνολικά στα 500 εκ. ευρώ.
 
Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και με την ευκαιρία επανέλαβε το κάλεσμα για στήριξη και στο άλλο σκέλος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, την αντιμετώπιση των οικιστικών αυθαιρεσιών Συγκεκριμένα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν «κατά μέρος την άγονη και μίζερη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες».
 
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο διάλογο έκανε λόγο για την ανάγκη καλοπροαίρετης κριτικής.
 
Όσον αφορά την διρεύνηση των ευθυνών είπε ότι θα εξεταστούν με αδιάβλητες διαδικασίες και πρόσωπα τα «πώς» και τα «γιατί», αλλά την ίδια στιγμή σημείωσε πως «οφείλουμε να πούμε κι ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη». Μάλιστα έκανε συγκεκριμένη αναφορά στον υποπυραγό Ανδρέα Δημητρίου ο οποίος την ώρα που έδινε τη μάχη με τις φλόγες λίγο πιο πέρα στο Μάτι έχασε τη σύζυγο και το παιδί του από τη φωτιά.
 
Κλείνοντας, απευθύνθηκε στους πυροσβέστες και τους αστυνομικού ς λέγοντας: «Σε αυτή τη μάχη είμαι βέβαιος ότι εσείς, οι άνθρωποι της μάχης, θα είσαστε όπως πάντα στην πρώτη γραμμή με ηρωισμό, αλτρουϊσμό και αποφασιστικότητα στην πρώτη γραμμή να δίνετε τη μάχη για την προστασία του πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: