Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ

Η μη ελεγχόμενη ενημέρωση  προκαλεί πανικό

Ματίνα Παπαχριστούδη


Τα ΜΜΕ και ειδικά η τηλεόραση, τα ιδιωτικά κανάλια, έκαναν αυτό που κάνουν πάντα σε μεγάλες καταστροφές. Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική καλύφθηκαν από όλους τους σταθμούς με συνεχή ροή, ως ένα ακόμη λαμπρό σόου.

Ελλείψει άλλων γεγονότων και προγραμμάτων στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν, τα κανάλια βρήκαν την εύκολη λύση.


Και όπως πάντα υπερέβαλλαν, πρόβαλλαν ατομικές ιστορίες θυμάτων με στόχο να προκαλέσουν συγκίνηση και θλίψη, έκαναν τα ρεπορτάζ τους μικρές δραματουργικές θεατρικές ιστορίες πάνω στα αποκαϊδια ανθρώπινων ζωών, πανικόβαλλαν παρά ενημέρωναν. Αναλόγως ε της πολιτικής στάσης της ιδιοκτησίας και των στελεχών τους, η προπαγάνδα τους υπήρξε κραυγαλέα.

Συνηθισμένες καταστάσεις, δηλαδή. Το καινούργιο είναι η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία διέταξε τα στελέχη της και το κόμμα να κάνουν εμπάργκο στον ΣΚΑΙ. Κάνοντας με αυτό τον τρόπο το καλύτερο δώρο στην προπαγανδιστική και χυδαία τηλεόραση του Αλαφούζου. Δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που ένα κανάλι πολεμά με λύσσα μια κυβέρνηση, ούτε που ο ΣΚΑΙ επιλέγει την έντονη πολεμική μέσα από την υποτιθέμενη ενημέρωσή του, χρησιμοποιώντας τα γεγονότα, μεγεθυμένα και ανακατασκευασμένα, για να προβάλλει τη δική του προπαγανδιστική εκδοχή. Ο στόχος της χειραγώγησης, όπως κάνει και η κρατική τηλεόραση υπέρ της κυβέρνησης, είναι παραπάνω από εμφανής.

Απέναντι σε αυτά, η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ως αδαής. Επειδή όμως δεν είναι αδαής σε θέματα χειραγώγησης και προπαγάνδας, δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε πανικοβλήθηκε μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής η οποία της χάλασε αιφνιδιαστικά το αφήγημα της πετυχημένης εξόδου από τα μνημόνια και γι’ αυτό χρειάστηκε και επέλεξε να κατασκευάσει με τη σειρά της έναν εχθρό στο προσφιλές πεδίο αντιπαράθεσης των ΜΜΕ.

Είτε εξοργίστηκε που δεν κατάφερε, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, να ελέγξει πλήρως όσα μεταδίδονται και προβάλλονται στα ΜΜΕ. Και τα δυο ενδεχόμενα είναι απόλυτα πιθανά και καταδεικνύουν πως αυτή την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αν η πληροφόρηση είναι καλή ή κακή, αλλά εάν την ελέγχει πλήρως.

Στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς, πάντως, κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Να δώσει προβάδισμα στην πολιτική χειραγώγηση που ασκεί ο ΣΚΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: