Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ :


 Άναρθρες κραυγές για τη πρέζα του ονόματος  ούτε λέξη για την ευρωατλαντική ταμπακέρα



Θέμα χρόνου, ενδεχομένως και έως το τέλος της βδομάδας, αφήνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ να διαφανεί πως είναι η επικοινωνία Ζ. Ζάεφ - Αλ. Τσίπρα, που θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με τα επικρατέστερα να αναφέρουν ότι η ονομασία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το «Βόρεια Μακεδονία», θα είναι έναντι όλων, με τα Σκόπια να διατηρούν τον προσδιορισμό «μακεδονική» για γλώσσα και εθνότητα αλλά και να έχουν ένα αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο για να «τρέξουν» τις συνταγματικές αλλαγές.

Το μόνο σίγουρο, βέβαια, όπως φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο και με τις νέες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, A. Γ. Μίτσελ (βλέπε και σελ. 9), είναι ότι η επιτάχυνση των διεργασιών για διευθέτηση γίνεται για να «τρέξουν» τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Μίτσελ, «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την ΠΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ».

Αυτό το πραγματικό περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, στο οποίο άλλωστε ταυτίζονται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, επιχειρούν να κρύψουν κυβέρνηση και ΝΔ, που συνέχισαν και χτες την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση σε τόνο ονοματολογίας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ντύσει με «προοδευτικό μανδύα» τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία κάνοντας λόγο για ΝΔ που «παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλίας και προσπαθεί να διχάσει τους Ελληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών» και τη ΝΔ σε ανακοίνωσή της να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά, για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις. Γι' αυτό βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: