Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΓΔΟΝΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΟΥ ΑΠΛΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ

falaina
ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΓΔΟΝΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΟΥ ΑΠΛΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ


Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 
 

Η φάλαινα φυσητήρας είναι ένα είδος φάλαινας που θρέφεται με χταπόδια και καλαμάρια.Η φάλαινα αυτή υπάρχει εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια. Διαθέτει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από κάθε άλλο ζώο στη γη. 


Έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το γύρω περιβάλλον μέσω ηχοεντοπισμού. Μπορει να μείνει έως και δύο συνεχείς ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και κάνει τις πιό βαθειές καταδύσεις μέχρι και δυο χιλιάδες μέτρα βάθος.

Είναι το πιό συνηθισμένο είδος φάλαινας στην Μεσόγειο.

Θηλάζει τα παιδιά της για δύο χρόνια και τα θηλυκά συνεργάζονται από κοινού για την προστασία των παιδιών. Τα κοπάδια θηλυκών προστατεύουν τα μικρά τους κάνοντας έναν αμυντικό σχηματισμό, στον οποίο τα μικρά βρίσκονται στο κέντρο της ομάδας και περιβάλλονται από έναν κύκλο των θηλυκών, με την ουρά στραμμένη προς τα έξω.

Πέφτει συχνά θύμα σύγκρουσης με διερχόμενα πλοία και πεθαίνει από την κατάποση στερεών αποβλήτων ιδιαίτερα πλαστικές σακούλες που τις περνά για χταπόδια. Πεθαίνει μέσα σε φριχτούς πόνους. Ζει περίπου όσο και οι άνθρωποι και μας μοιάζει με πολλούς τρόπους, αφού ούτε και εμείς μπορούμε να χωνέψουμε τόσο πλαστικό.

images43MHDT5LΓΕΡΜΑΝΙΑ Εφημερίδα Guardian 31-3-2016

 Στις 31 Μαρτίου 2016 δεκατρείς νεκρές φάλαινες φυσητήρες βρέθηκαν στίς ακτες της Γερμανίας στην Βαλτική. Οι φάλαινες ήταν αδύνατες και πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια λόγω πείνας αφού το στομάχι τους ήταν γεμάτο πλαστικά και δεν είχε πια χώρο για άλλη τροφή.

 ΝΟΡΒΗΓΙΑ Νορβηγική τηλεόραση 17-2-2017

Το Σαββατοκύριακο ξεβράστηκε μια άρρωστη και εξαντλημένη φάλαινα στην ακτή έξω από την Νορβηγική πόλη Sotra. Έκαναν επανειλημμένες προσπάθειες για να βγει πάλι σε βαθιά νερά αλλά ερχόταν πίσω.Της έγινε ευθανασία και αυτό που βρέθηκε στο στομάχι της ήταν 30 μεγάλες πλαστικές σακούλες και ένας σημαντικός αριθμός μικρές. «Δεν ξέρουμε πόσο καιρό υπέφερε το ζώο και πόσο καιρό πήρε για να γεμίσει πλαστικά το στομάχι του. Είναι πολύ λυπηρό» δήλωσε ο ζωολόγος Terje Lislevand του Πανεπιστήμιου του Μπέργκεν. valar

ΙΣΠΑΝΙΑ Ισπανικές εφημερίδες 10-04-2018

 Μία φάλαινα φυσητήρας πέθανε στις ισπανικές ακτές μετά την κατάποση 29 κιλών πλαστικών. Η φάλαινα ήταν ήδη νεκρή όταν ξεβράστηκε στο Cabo de Palos. Μερικοί γείτονες που ήταν έξω και έκαναν τον πρωινό τους περίπατο, ένιωσαν τη δυσωδία και πλησίασαν το γιγαντιαίο ζώο. Ήταν μια νεαρή φάλαινα στην εφηβία 7 με 11 χρονών. Όταν οι εμπειρογνώμονες άνοιξαν το στομάχι της, βρήκαν 29 κιλά πλαστικές σακούλες, κομμάτια από αλιευτικά δίχτυα, πλαστικά δοχεία και ένα κίτρινο δοχείο βενζίνης. Η φάλαινα φυσητήρας πέθανε όταν δεν μπορούσε να χωνέψει όλα τα πλαστικά και το στομάχι της εξερράγη. Ταυλάνδη. Σουηδική τηλεόραση 3-6-2018

valar Η φάλαινα που βρέθηκε στην Ταυλάνδη είναι το τελευταίο γνωστό θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικές σακούλες. Πάνω από 80 πλαστικές σακούλες βρέθηκαν στην κοιλιά της φάλαινας κατά την αυτοψία, σύμφωνα με τις αρχές. Ήδη κατά τη διάρκεια της διάσωσης ξέρασε πέντε πλαστικές σακούλες. Παρά τις προσπάθειες του κόσμου και των κτηνιάτρων δεν μπόρεσαν να την σώσουν.

Το ζώο, που βρέθηκε εξαντλημένο σε ένα κανάλι στη Νότια Ταϊλάνδη, είναι το τελευταίο θύμα από τα ανθρώπινα σκουπίδια. Μετά την ανακάλυψή της φάλαινας προσπάθησαν οι ντόπιοι κάτοικοι με σημαδούρες να την βοηθήσουν να επιπλεύσει και με ομπρέλες για να την προστατεύσουν από τον καυτό ήλιο. Στάθηκε αδύνατο να την σώσουν.

«Νιώθω θλίψη για το ζώο, το οποίο δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, αλλά ο θάνατος της είναι συνέπεια του πώς ενεργούν οι άνθρωποι.Τα πλαστικά σκουπίδια που είχε στο στομάχι της εμπόδιζαν να αφομοιώσει οποιαδήποτε άλλη τροφή» εξηγεί η ερευνήτρια βιολόγος Thon Thamrongnawasawat.

«Εάν έχεις 80 πλαστικές σακούλες στο στομάχι σου, απλά πεθαίνεις» δηλώνει.

ΕΛΛΑΔΑ.Ευρωπαική Ένωση 13-4- 2018.

 Η χώρα είναι μεταξύ των χειρότερων στην ανακύκλωση στην ΕΕ σήμερα.Η ποιότητα όμως των υδάτων κολύμβησης δεν έχει επηρεαστεί ακόμη και μεγάλο μέρος των σκουπιδιών δεν είναι πολύ ορατά. Στην Ελλάδα ανακτάται μόνο το 16% όλων των αποβλήτων. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 44%. Για παράδειγμα στην Φινλανδία, χρησιμοποιεί κάθε άτομο κατά μέσο όρο τέσσερις πλαστικές σακούλες τον χρόνο. Στην Ελλάδα, ο αριθμός είναι 296, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος. Το 2015 πραγματοποιήθηκε μια επιστημονική μελέτη του βυθού στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 60% όλων των σκουπιδιών βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Και το 95% των σκουπιδιών αποτελείται από πλαστικά.

«Σαράντα έξι χρόνια μετά την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 5ης Ιούνη ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οι μονοπωλιακοί όμιλοι συνεχίζουν απτόητα να καταστρέφουν το περιβάλλον στο κυνήγι του κέρδους. Άλλες τόσες φορές, κάθε τέτοια μέρα, αστικές κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, δίνουν όρκους πίστης για ένα “βιώσιμο πλανήτη”. Εξαγγέλλουν μέτρα για τη “σωτηρία” του. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στην ενίσχυση των καπιταλιστικών επενδύσεων, ώστε το κεφάλαιο να βγάλει κέρδος και απ’ τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί.

Από δίπλα, ορισμένες, πλούσια αμειβόμενες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κάνουν ό,τι μπορούν τη μέρα αυτή για να αθωώσουν τον ένοχο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ακόμη και αν προβάλουν κάποιες εξόφθαλμες πλευρές της καταστροφικής -για το περιβάλλον- δράσης του κεφαλαίου, μόνο και μόνο για να φανούν πιο αξιόπιστες στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, τις αποδίδουν τελικά όχι στην ίδια τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά σε κάποια επιμέρους λάθη, αστοχίες ή έστω καταδικαστέες υπερβολές.

Η εργατική τάξη, ο λαός, έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν όλη αυτή την προπαγανδιστική φιέστα. Βιώνουν καθημερινά ότι οι αποφάσεις, οι αντιθέσεις και οι πρόσκαιρες συμφωνίες μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών, μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, αφορούν το ποιος θα πάρει την καλύτερη μερίδα από την καταλήστευση των φυσικών πόρων του πλανήτη..» Από την Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: