Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ


Οταν η Εξουσία «λούζεται» την Αλαζονεία μιας ανώτερης Εξουσίας 


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης 

Δυο εικόνες, από τις λίγες που κάνουν τον Αμερικανό πρόεδρο συμπαθή ακόμη και σε εκείνους που τον αντιπαθούν.

 Πρώτη εικόνα: ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν μιλάει όρθιος στον Τραμπ, ο οποίος τον κοιτά με το γνωστό αλαζονικό του ύφος σαν να του λέει «άντε γ…μ…κα». Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας φανερά ανήσυχη τον κοιτάει στα μάτια, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σ. Αμπε στέκεται δίπλα της σκεπτικός, έχοντας αριστερά του τον Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον Τζον Μπόλτον, ένα από τα «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.



Δεύτερη εικόνα:Ο Αμερικανός πρόεδρος με το ίδιο αλαζονικό ύφος έχοντας δίπλα του την Α. Μέρκελ και τον Καναδό πρωθυπουργό, έτοιμους «να βάλουν τα κλάματα». Είναι από τις λίγες εικόνες, που κάνουν τους καταπιεσμένους της γης, ακόμη κι εκείνους που μισούν τον Αμερικανό πρόεδρο, να ηδονίζονται, γιατί γνωρίζουν ότι υποφέρουν από τις συγκεκριμένες πολιτικές λιτότητας και τα προσφυγικά ρεύματα που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ πριν τον Τραμπ, που στήριξαν οι συγκεκριμένοι πολιτικοί ή τα κόμματά τους σε όλες τις επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.α.




Ο Αμερικανός καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Χάρβαρντ, ο Michael J. Sandel, υποστήριξε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ότι η στροφή των λαών της Δύσης προς τον δεξιό λαϊκισμό είναι αποτέλεσμα του εγωισμού, της φιλαυτίας και της αλαζονείας των ελίτ και των κυβερνήσεών τους, που αγνοούν τις ανάγκες των λαών τους και όταν εκείνοι τους γυρίσουν την πλάτη τους βαφτίζουν αίφνης Λαϊκιστές. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η υπεροπτική πολιτική στάση του κατεστημένου είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του δεξιού Λαϊκισμού στη Δύση. Κανείς δε γεννιέται Λαϊκιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια: