Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΩΣ ΒΙΖΙΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ


 Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΩΣ ΒΙΖΙΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ


Υπέγραψε πλεονάσματα καθολικού αφανισμού της τάξης του 5% όταν οι επίσης σάπιοι προκάτοχοί της είχαν υπογράψει 3,5%.. Έτσι εξηγείται ο ξαφνικος έρωτας των ευρωπαίων νταβατζήδων..



Γιγαντιαία πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.



Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που διέρρευσε από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο δείχνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ το μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα είναι 3,56% του ΑΕΠ, το 2019 θα είναι 3,96% του ΑΕΠ, το 2020 θα είναι 4,15% του ΑΕΠ, το 2021 θα είναι 4,53%του ΑΕΠ και το 2022 θα είναι 5,19% του ΑΕΠ! Λόγω των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή της υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων και της «συγκράτησης» των κρατικών δαπανών, θα προκύψει «δημοσιονομικός χώρος» ύψους 111 εκατ. ευρω το 2018, 866 εκατ. ευρώ το 2019, 1,28 δισ. ευρώ το 2020, 2,1 δισ. ευρώ το 2021 και 3,58 δισ. ευρώ το 2022. Τα ποσά αυτά θα καταλήξουν με τη μορφή φοροελαφρύνσεων και άλλων κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ οι λαϊκές ανάγκες θα «καλυφθούν» με μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας.

Στην «πρέσα» οι λαϊκές ανάγκες

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα θα αυξηθούν από 88 δισ. ευρώ το 2019 σε 91,6 δισ. ευρώ το 2022, δείχνοντας ότι για το λαό δεν θα υπάρχει καμία «καθαρή έξοδος» από τα μνημονιακά μέτρα. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί πως στο σκέλος των Εσόδων, «οι καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν, υπό προϋποθέσεις, και κατά τα επόμενα έτη» εξαιτίας του «μόνιμου χαρακτήρα» των μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια. Όπως επισημαίνει, «η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου».

Παράλληλα, θεωρεί πως ο στόχος για «συγκράτηση» των δαπανών «μπορεί να θεωρηθεί επιτεύξιμος». Ως προς τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,4% το 2019 και στη συνέχεια σταδιακή υποχώρηση στο 1,8% το 2022. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «η επίτευξη των στόχων για το 2018, αλλά και για τα επόμενα έτη συναρτάται στενά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, καθώς και με συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και σχετικής οικονομικής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, παρά τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να προξενήσουν ο αντίκτυπος που θα έχουν στις κεφαλαιαγορές πολιτικές αναταράξεις σε Ιταλία και Ισπανία, οι γεωπολιτικές αναστατώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις των τιμών της Ενέργειας και οι κλιμακούμενες πολιτικές προστατευτισμού από τις ΗΠΑ».

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο υποστηρίζει πως οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για την αύξηση του ΑΕΠ «είναι κατά βάση αισιόδοξες» και συναρτώνται από την πραγμάτωση σειράς προϋποθέσεων, πολλές από τις οποίες «παραμένουν σήμερα ως ζητούμενα». Υπό αυτό το πρίσμα,«υιοθετεί υπό προϋποθέσεις» το Μεσοπρόθεσμο.

Αυξάνεται το χαράτσι στις λαϊκές γειτονιές

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, παραδέχθηκε -έστω και με τα δικά του «μαθηματικά»...- ότι η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ σε ορισμένες λαϊκές γειτονιές. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για το 67% των ιδιοκτητών, θα είναι μειωμένος για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων και θα αυξηθεί για το 15% των ιδιοκτητών που καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος έβαλε «πάγο» στα σενάρια περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των νέων μειώσεων που θα ισχύσουν στις συντάξεις, δηλώνοντας πως «δεν είναι της ώρας αυτά». Επίσης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση «πιστοληπτικής γραμμής στήριξης». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλαριάκης, σημείωσε πως το 100% του υπερπλεονάσματος το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις. 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: