Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΙΔΟΥ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΕΣ ΣΑΣ !!


 ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΡΑΜΠ ΣΗΜΕΡΑ: ΙΔΟΥ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΕΣ ΣΑΣ !!


 Κανελλόπουλος προς Βαν Φλιτ κάποτε: Ιδού ο στρατός σας.. 






Η υποτέλεια παραμένει .. Το δώρο αλλάζει..


Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για αναβάθμιση της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, έκανε σαφή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε όλες τις επαφές και τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ενόψει και της σημερινής του συνάντησης με τον Ντ. Τραμπ ότι «οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή». 

Χτες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός αναμενόταν να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, ενώ αύριο Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Πενς.
Παραπάνω από ενδεικτικά για το περιεχόμενο των συναντήσεων και των παζαριών είναι τα όσα είπε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Chicago Council on Global Affairs, όπου σημείωσε ότι «αυτή η προσπάθεια στην οικονομία αποτελεί μια σταθερή βάση για τον ευρύτερο στόχο μας να ενισχύσουμε το ρόλο μας ως οικονομικού κόμβου και ενός πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Στη βάση αυτή, όπως είπε, οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι γεωστρατηγικής σημασίας και λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, αλλά και γιατί είναι «παλαιό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ένας από τους λίγους που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες και τις διεθνείς αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις (...) προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης βάσης του κόλπου της Σούδας, μέσα από πολύτιμες και αξιόπιστες αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις», αλλά και πρωτοστατεί για την ένταξη στην ΕΕ χωρών όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ, προωθεί ισχυρή διμερή και τριμερή (με την Κύπρο) συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, διεξάγει σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μεσόγειο, καθιέρωσε ισχυρές πολυμερείς πρωτοβουλίες με χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και «είναι καθοριστική για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής».

Σ' αυτό το παζάρι για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, ο Αλ. Τσίπρας πρόταξε και τη «δύναμη στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας», προσθέτοντας πως η χώρα «ενισχύει γρήγορα το ρόλο της ως κέντρου Ενέργειας και μεταφορών» και πως «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Στη βάση αυτή, ο πρωθυπουργός ζήτησε ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία να επικεντρωθεί στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της ακίνητης περιουσίας, της Ενέργειας, των υποδομών, των νέων τεχνολογιών, του αγροτοδιατροφικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα, και στην αναγνώριση, από την αμερικανική πλευρά, ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ο περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας «μόνον εάν ικανοποιηθούν οι πλέον θεμελιώδεις ανησυχίες ασφαλείας της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είτε στο επίπεδο της διπλωματίας είτε των αμυντικών προμηθειών ή και των δύο». Και πρόσθεσε, απογειώνοντας τον κυνισμό: «Ως αριστερός προτιμώ το πρώτο έναντι των άλλων δύο»!

Η προθυμία αυτή της κυβέρνησης για αναβάθμιση της εμπλοκής της στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ομογενειακή εφημερίδα «Greek News», όπου σημείωσε ότι «η αυξανόμενη δυναμική της σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα που έχουμε με της ΗΠΑ - ειδικά στην οικονομία, την Ενέργεια και την άμυνα/ασφάλεια - έχει καθοριστική σημασία», συμπληρώνοντας πως «είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ, με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας - μεταξύ άλλων και στη Σούδα - έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: