Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΑΔΟΥΡΟ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΑΔΟΥΡΟ
  Πανηγυρισμοί στην πολιτεία Miranda. Φωτoγραφία: AVN
Mία τεράστια νίκη σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο χθες στη Βενεζουέλα, στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών. Από το σύνολο των 23 πολιτειών, κέρδισε τις 17, αφήνοντας στην αντιπολίτευση μόνο πέντε. Η εκλογική συμμετοχή άγγιξε το 61, 1%.
«Κερδίσαμε το 75% των κυβερνητών της χώρας […] ο τσαβισμός είναι ζωντανός, θριαβευτής και στο δρόμο», δήλωσε ο Μαδούρο, ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «τη μεγαλύτερη ανατροπή των τελευταίων 15 χρόνων».
Χάρτης με τα αποτελέσματα των εκλογών, πριν καταμετρηθούν οι ψήφοι και της τελευταίας πολιτείας. Με κόκκινο σημειώνονται οι νίκες του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζούλεας (PSUV), δηλαδή του κυβερνώντος, ενώ με μπλε της Δημοκρατικής Ενότητας, δηλαδή της αντιπολίτευσης.
«Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτέλεσματα των εκλογών. Η χώρα αντιμετωπίζει μία πολυ σοβαρή κατάσταση αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Για την ακρίβεια, το MUD ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν φαινόμενα νοθείας, ενώ πριν ακόμα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα είχαν δηλώσει ότι δεν θα τα αναγνώριζαν σε περίπτωση που χάσουν στις εκλογές. Ζήτησαν ανακαταμέτρηση όλων των ψήφων ενώ κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους να διαδηλώσει.
Η αντιπολίτευση έχασε ακόμα και την πολιτεία Miranda, το λεγόμενο «πετράδι του στέμματος», που εκλογικά ανήκε παραδοσιακά σε εκείνη.
View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter
 ambientazo en  esperando a @HectoRodriguez, nuevo gobernador del Estado Miranda con el 52,54% de los votos. 
Πανηγυρισμοί στην πολιτεία Miranda, που απροσδόκητα εξέλεξε κυβερνήτη από το PSUV
Ο Μαδούρο, με τη σειρά του, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει παρουσιάστηκε ούτε ένα περιστατικό νοθείας, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται απολύτως ειρηνικά», ενώ κατήγγειλε τα διεθνή μέσα για μειωμένη κάλυψη των εκλογών και τα ντόπια ιδιωτικά κανάλια για ενίσχυση της καμπάνιας της αντιπολίτευσης.
Την υποστήριξή του στην κυβέρνηση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Felicitar a Venezuela porque la democracia le ganó a la intervención y a la conspiración. El pueblo defiende su soberanía, dignidad y RRNN.
Συγχαρητήρια στη Βενεζουέλα, αφού η Δημοκρατία νίκησε τις παρεμβάσεις και τη συνομωσία. Ο λαός υπερασπίστηκε την εθνική του κυριαρχία και την αξιοπρέπειά του.
H ανατροπή αυτή στις τοπικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχίες για το μέλλον της Βενεζουέλας, αφού και μετά την «υπόσχεση» της αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανό να τροφοδοτηθεί περαιτέρω μία συνθήκη αναταραχής και βίας στους δρόμους της Βενεζουέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: