Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ

 
Δεκάδες νέα «προαπαιτούμενα» θηλιές στον λαιμό του λαού



Η ελληνική κυβέρνηση «θα ολοκληρώσει περίπου 95 δράσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας που εγκρίθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του προγράμματος», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε προχτές στο Ταλίν της Εσθονίας.


Οπως επισημαίνουν, τα θέματα της 3ης «αξιολόγησης» περιλαμβάνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, την «αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών» (προνοιακά και άλλα επιδόματα που έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες), θέματα δημόσιας διοίκησης, την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τη μεταρρύθμιση στην αγορά Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» τοποθετείται πριν από το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σπεύδει να κλείσει την «αξιολόγηση» «όσο πιο γρήγορα γίνεται», καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της, δεν υπάρχει «σημαντικό εύρος προβλημάτων» είτε σε «πολιτικό» είτε σε «τεχνικό» επίπεδο.

Ανεβάζουν τον αντιλαϊκό πήχη με συμπληρωματικά μέτρα από το 2018
 
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προλειαίνουν το έδαφος και για πρόσθετες παρεμβάσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να καλυφθούν τυχόν «δημοσιονομικά κενά» και να αποτραπούν οι αποκλίσεις από τους στόχους. «Θα δούμε πώς θα πάει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δούμε και την επισκόπηση δαπανών. Για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Ισως να υπάρξει το 2018, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%», τονίζει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την επίτευξη του αντιλαϊκού στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης χρονιάς.

Θυμίζουμε ότι οι στόχοι διαμορφώνονται στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 με διπλασιασμό στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών:

-- Θεωρείται βέβαιη η «παραγωγή» «υπερπλεονάσματος» (πάνω από το στόχο) για το 2017. Την ίδια ώρα, ξεκόβεται κάθε συζήτηση για τυχόν διανομή λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» με τη μορφή κάποιας ενίσχυσης σε κάθε κατηγορία χαμηλοσυνταξιούχων. Με αυτό το δεδομένο, «εξετάζεται» η διάθεση τμήματος του «υπερπλεονάσματος» στο λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», που με τη σειρά του βασίζεται στην κατακρεούργηση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ κ.ο.κ.

«Υπάρχει ένα θέμα διάρθρωσης επιδομάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ προλειαίνοντας το έδαφος για τα περαιτέρω επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί «να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά αν δεν βρούμε τα νέα χρήματα».

-- «Μαγειρεύεται» νέα «λύση» στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις», προκειμένου, όπως είπε, να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: