Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΜΟΝΙΟ

 Ανακοπή..
 
 
Δώδεκα πίθηκοι έπαθαν ομαδικά καρδιακή προσβολή κι έμειναν στον τόπο! Στην Ινδία. Επειδή δεν το χωράει ο νους του πιθηκάνθρωπου έγινε έρευνα. Το κράτος είπε ότι δε βρήκε ούτε αρρώστια, ούτε δηλητήριο. Εδωσε ως εξήγηση την... πιθανότητα τα πιθήκια να είδαν μια τίγρη, κοψοχολιάστηκαν και πήγαν στον πλανήτη της άλλης τους ζωής.
 
Στην Ελλάδα του 2017 δυόμισι χιλιάδες τόνοι μαζούτ πισσάρησαν μες στο μικρό καλοκαιράκι του φετινού Σεπτέμβρη χιλιόμετρα παραλίας στη Σαλαμίνα, την Πειραϊκή, το Φλοίσβο, τη Γλυφάδα.
Ηδη ο μαύρος θάνατος, αυτή η πανούκλα της θηριώδους πετρελαϊκής ρύπανσης των θαλασσών, πλέει στο πέλαγο και σκοτώνει κάθε μορφή ζωής απ' τους σπάρους και τους γύλους έως τα φύκια, τα καβούρια και το πλαγκτόν. Αυτήν την τίγρη δεν τη φοβήθηκαν τα κυβερνητικά λιοντάρια, δεν έπαθαν καρδιακή προσβολή και δεν έμειναν στον τόπο. Ευτυχώς. Οπως λένε και οι ψυχραιμότεροι, οι κηδείες δημοσία δαπάνη του περιβάλλοντος του πεθαμένου ανατίθενται από ζωντανούς πολιτικούς σε ιδιώτες με το αζημίωτο και ασφαλιστικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους. Ο πλοιοκτήτης του σαπακίου ανήμερα του Σταυρού, προσοχή, της ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, δηλώνει ότι το βαρύγδουπα βαφτισμένο Αγία Ζώνη κεφάλαιό του δεν ξέρει πώς βυθίστηκε, αλλά ο ίδιος δεν είναι παχύδερμο. Εκτός του ότι καταστράφηκε, πονάει γιατί τα παιδιά του δεν θα μπορούν να κάμουν μπάνιο στη Σαλαμίνα, παρά την προτροπή του κ. Κουρουμπλή.

Η αποκάλυψη του portal του «902» για τις υπουργικές παρατάσεις στο έγκλημα «αγία ζώνη», οι καταγγελίες χρόνια τώρα των ναυτεργατικών σωματείων για την κατάσταση των πλωτών φέρετρων στα οποία βγάζουν μεροκάματα, η διακίνηση και το λαθρεμπόριο καυσίμων σ' ένα απ' τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου όπως ο Πειραιάς, δείχνουν ότι αυτή η Αγρια εφοπλιστική ναυτιλιακή Δύση, όπου συγκεντρώνονται οι χρυσοθήρες κυνηγοί του πλούτου και πουλάνε νταβατζιλίκι τα ναζιστοειδή της περιοχής, εμφανίζει σαν ατύχημα ένα έγκλημα καπιταλιστικής διάρκειας, με δεδομένο το δόλο της ταξικής ανάπτυξης και των θηριωδών κερδών. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός, που στη ΔΕΘ τέθηκε αυτοβούλως και προσωπικώς επικεφαλής αυτής της ανάπτυξης, δεν μπορεί να είναι και αυτοβούλως υπεύθυνος για ατυχήματα. Είτε αυτά είναι υπόγεια ρεύματα, είτε μια τίγρης απ' το πουθενά που μπορεί να τρομάξει την αριστερή του καρδιά.
 
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν φωτογραφίες από βάρκες που επιπλέον μαύρες κι άραχλες στο μαζούτ, δίχτυα που 'χουν πάρει τη μορφή καρβουνιασμένης θανατηφόρας δαντέλας. Σ' αυτά τα δίχτυα δε φτάνει ούτε η μπόχα, ούτε το δάκρυ της χαμένης επιβίωσης... Η οδύνη κι η αγανάκτηση κι η οργή κι ο τρόμος περίκλειστα στη χολιγουντιανή ειρωνική προσομοίωση του παραλιακού μετώπου της Αττικής με... Ριβιέρα, σε συνδυασμό με τον κυβερνητικό κυνισμό ώστε ν' αποφευχθεί η τυχόν μοιραία μικροπολιτική ζημιά, δίνουν το μέτρο της καπιταλιστικής κατεύθυνσης της ανάπτυξης: τα πιθήκια, εν προκειμένω ανθρώπους, ψάρια, ζώα, πτηνά τα περνάς από νεκροψία. Οι τίγρεις να 'ναι καλά κι ας μην την έχει δει κανείς...

ΤηςΛιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: