Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΑΥΡΟΣ Ο ΒΥΘΟΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Εικόνες-σοκ: «Μαύρος» ο βυθός της Σαλαμίνας (Video) - Media 
 Το πετρέλαιο απ' όπου περνά καταστρέφει πλέον την υποθαλάσσια ζωή..



Μία εβδομάδα και πλέον μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανοιχτά της Σαλαμίνας, το μαζούτ πλημμυρίζει τις ακτές της Αττικής.



Η πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις ακτές του Σαρωνικού προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή θυμίζει όπως χαρακτηριστικά λένε οι δήμαρχοι των παράκτιων δήμων «Λερναία Υδρα» καθώς ενώ καθαρίζουν συνεχώς τις ακτές, εκεί που θεωρούν ότι έχουν μαζέψει όλο το μαζούτ, τελικά βράχια, ακτές, μαρίνες ξαναγεμίζουν.


Πέρα από τις εικόνες καταστροφής με την πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας, τεράστια είναι και η καταστροφή στο βυθό. Το πρώτο τέτοιο βίντεο από την καταστροφή που έχει προκληθεί στο βυθό έδωσε χθες στη δημοσιότητα η οργάνωση «Αρχιπέλαγος». Πρόκειται για εικόνες από το βυθό της Σαλαμίνας όπου το πετρέλαιο φαίνεται να έχει «κολλήσει» στο βυθό, σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ’ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.



Το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Ναυτιλίας σε έκτακτη ενημέρωσή από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί 800 τόνοι μαζούτ.


Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε πως «την ευθύνη ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».


Μέχρι αυτή την ώρα έχει γίνει γνωστό πως το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, συσσωματώματα πετρελαίου είχαν εντοπιστεί και σε παραλίες της Σαρωνίδας. Στο «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου.
Σαντορινιός: Σε 30 μέρες θα έχουν καθαρίσει οι ακτές


Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες είκοσι - τριάντα μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ν Σαντορινιός υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ.

   

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του «πως θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών, ενώ τόνισε πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας».

   

Υπογράμμισε πως δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα, για να συμπληρώσει πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

   

Ανέφερε, τέλος, πως το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μετρήσεις και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα υπάρξει ενημέρωση πότε είναι ασφαλής η κολύμβηση.

(πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: