Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΑ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΑ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


 Οι όποιες «υστερήσεις» διαπιστώνονται σε σχέση με τους αντιλαϊκούς στόχους, σηματοδοτούν ένταση της επίθεσης σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που βεβαιώθηκαν μέσα στο μήνα Ιούλη, χωρίς μάλιστα να καταγράφουν την πρώτη δόση από τη φορολογία εισοδήματος (που θα βεβαιωθεί αργότερα), απογειώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια του 7μήνου (Γενάρης - Ιούλης) φτάνουν περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον, κατά τη διάρκεια του Ιούλη γίνονταν πάνω από 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα! Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιούλη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούσαν 971.429, από 951.114 στο τέλος Ιούνη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 20.315 φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 850 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.

Η φοροληστεία μάλιστα απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Σεπτέμβρη συμπίπτουν οι προθεσμίες τόσο για την πρώτη δόση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ όσο και τη δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσονται και οι επισημάνσεις από το «Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο», που, μεταξύ άλλων, στην «τριμηνιαία έκθεσή» του τονίζει ότι «ερωτηματικά προκαλεί η υστέρηση εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς το στόχο που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και τα νοσοκομεία διατηρούν τα "πρωτεία" όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: