Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

O ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ

 
   "Δεν θα αφήσουμε 
     να μας κάνουν Χαλιφάτο"
 
«Η  Ρωσία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να μετατραπεί σε Χαλιφάτο», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολύωρη συνέντευξή του στον διάσημο Αμερικάνο σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, που μεταδίδεται εν είδη τηλεοπτικού σήριαλ από αμερικάνικο καλωδιακό κανάλι.
 
  Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ένα τρίτο των τζιχαντιστών που μάχονται στη Συρία, είναι ξένοι μισθοφόροι, πολλοί από αυτούς από την Ρωσία (κυρίως Τσετσένοι). Και εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) «επειδή αυτό αφορά και στη δική μας ασφάλεια».
  «Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την άνοδο της Al-Qaeda και του αποθανόντος Osama bin Laden, που είχαν ενισχύσει για να πολεμήσουν εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, είπε μεταξύ άλλων ο Πούτιν στον Όλιβερ Στόουν. Για να προσθέσει πως «υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η CIA υποστήριξε τους τρομοκράτες στην Τσετσενία».
  Σχολιάζοντας επίσης, την ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τους διαφορετικούς στόχους των επιχειρήσεων που διεξάγονται από τους συμμάχους των ΗΠΑ από εκείνους της ρωσικής αεροπορίας  στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.
«Χιλιάδες είναι οι αντάρτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και τη σημερινή Ρωσία πολεμούν εκεί (στη Συρία) και είναι δυνατόν να επιστρέψουν σε μας κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Όλα αυτά προκάλεσαν την δράση που γνωρίζετε για την αντιτρομοκρατική εκστρατεία στη Συρία», είπε ο Πούτιν.
  Τον Απρίλιο το ρωσικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας υπολόγισε πως περί τους 2.700 Ρώσους πολίτες από χώρες όπου κατοικούν κυρίως Μουσουλμάνοι, στο Βόρειο Καύκασο, έχουν διαφύγει στη Συρία και το Ιράκ για να γίνουν τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με τον Πούτιν από 30-80.00 είναι οι τρομοκράτες που δρουν στη Συρία και προέρχονται από 80 χώρες».
  Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως «τα ρωσικά μαχητικά τζετ πραγματοποιούν  κατά μέσο όρο 70-120 εξόδους πλήττοντας στόχους, ενώ την ίδια ώρα ολόκληρος ο διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ πραγματοποιεί δύο, έως πέντε επιδρομές την ημέρα- Υπάρχει μια διαφορά που όλοι βλέπουν».
 
 Τηλεοπτική διπλωματία του Βλαντίμιρ Πούτιν για αμερικανo-ρωσικές σχέσεις
«Δεν θεωρούμε την Αμερική εχθρό μας. Δύο φορές στην Ιστορία, όταν διανύαμε πολύ δύσκολους καιρούς, συνταιριάξαμε την προσπάθειά μας. Ήμασταν σύμμαχοι σε δύο παγκόσμιους πολέμους».
 Την φράση αυτή από την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη με τίτλο «Άμεση Γραμμή με τον Πρόεδρο», που μετέδωσαν ζωντανά τα κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης ‘Channel One’, ‘Rossiya 1 TV’ και 'Rossiya 24’ και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ‘Mayak’, ‘Vesti FM’ και ‘Radio Rossii’, αναμενόταν να προβάλλουν τα περισσότερα αμερικάνικα ΜΜΕ. 
  Οι ρωσο-αμερικάνικες σχέσεις αποτέλεσαν τον κορμό της συνέντευξης για τα ρωσικά Μέσα, όπως και στο «σήριαλ» της πολύωρης συνέντευξης που έδωσε στον Αμερικάνο σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν και το δεύτερο μέρος θα μεταδοθεί αύριο ενώ έχουν προαναγγελθεί άλλα δύο.
 
  Στην συνέντευξη στα ρωσικά Μέσα, ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως είναι έτοιμος “να δώσει άσυλο στον Αμερικάνο πρώην διευθυντή της CIA James Comey” ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φράση του Ρώσου προέδρου πρόβαλλαν τα περισσότερα αμερικάνικα Μέσα. 
  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στην εκπομπή αυτή που κράτησε τέσσερις ώρες και δόθηκαν περι τις 70 απαντήσεις από τον πρόεδρο Πούτιν. 
 
Από το ‘σήριαλ’ της συνέντευξης στον Όλιβερ Στόουν
 
  Ο Πούτιν αμφισβήτησε τους κατά καιρούς ισχυρισμούς αμερικάνικων κυβερνήσεων ότι με την μονομερή αποχώρηση από τη συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (AMB) του 1972, έγινε για να τιμωρηθεί το Ιράν, «επειδή αυτό είναι ανυπόστατο, αφού ισχύει η συμφωνία για τα πυρηνικά νάμεσα στις ΗΠΑ το Ιράν και άλλων πέντε ισχυρών χωρών, ενώ το πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ δεν δείχνει να μειώνεται».
 
  «Το Ιράν έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει μ΄αυτό και έχουν υπογράψει το σχετικό έγγραφο. Ωστόσο το αμυντικό πυραυλικό πρόγραμμα συνεχίζεται με τα στοιχεία που βλέπουμε στην Ευρώπη. Εναντίον ποίου στοχεύει;», είναι το ρητορικό του ερώτημα, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τους λόγους για την εξάπλωση του ΝΑΤΟ μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την συμφωνία με το Ιράν.
 
  Όσα έχουν διαρρεύσει για όσα λέει ο Πούτιν στην τελευταία προβολή της συνέντευξης, υποστηρίζει πως  «όταν  μια χώρα γίνει μέλος της αμυντικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα παραχωρεί μέρος της κυριαρχίας της, καθιστάμενη υποτελής».
»  Στην μετάδοση ενός ακόμη μέρους της συνέντευξης –ποταμού του πρόεδρου Πούτιν στον Όλιβερ Στόουν, ακούγεται να λέει: «Με την περικύκλωση της Ρωσίας με πυραυλικά αμυντικά συστήματα, το ΝΑΤΟ υπονομεύει την στρατηγική ισορροπία και προκαλεί νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών, αποκαλώντας αυτό «μεγάλο και επικίνδυνο λάθος».
 
 
«Υπάρχουν δύο απειλές εδώ για εμάς, για τη Ρωσία:  Η πρώτη είναι η ανάπτυξη των πυραύλων στην άμεση περιοχή των συνόρων μας  σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Η δεύτερη απειλή είναι ότι οι εκτοξευτήρες αμυντικών πυραύλων μπορούν να μετατραπούν για να εκτοξεύουν επιθετικούς»,  λέει ακόμη ο Πούτιν στον Στόουν.
 
 
 
  Στο μέρος αυτής της συνέντευξης, που μεταδίδει το  "Showtime" με τίτλο «Οι συνεντεύξεις τους Πούτιν» , ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην εξώπορτα της Ρωσίας «εχθρικές και μεγάλη προκλήση για την ασφάλεια –κάτι που δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί η Ρωσία, μένοντας άπρακτη».  
---
Styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: