Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ..


cuba
 ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ..


"Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να μας κάνουν μαθήματα..Ο Κουβανικός λαός έχει αποδείξει πως ξέρει να αντιστέκται σε επιθετικές πρακτικές εδώ και δεκαετίες.. "



Σκληρή ήταν η απάντηση της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας η οποία χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» στις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ τις αποφάσεις Τραμπ και κατήγγειλε τον Aμερικανό πρόεδρο ότι παίρνει αποφάσεις με σκοπό να εξυπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντα μιας μειονότητας εξτρεμιστών της Φλόριντα.

Η κουβανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο οικονομικός αποκλεισμός δεν θα πετύχει τον σκοπό του, μιας και ο κουβανικός λαός έχει αποδείξει πως αντιστέκεται σε τέτοιου είδους επιθετικές τακτικές εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωση της, η κουβανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να μας κάνουν μαθήματα» και εξαπολύει πυρά για την βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. «Οποιαδήποτε στρατηγική που στοχεύει στην αλλαγή του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος της Κούβας, είτε επιχειρείται μέσω πιέσεων και επιβολών είτε μέσω άλλων μεθόδων, είναι καταδικασμένη να αποτύχει» σημειώνει η ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης.

Πρόκληση Τραμπ ενάντια στην Κούβα: Ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τον αποκλεισμό

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια φιέστα που στήθηκε στο Μαϊάμι, στη φωλιά της κουβανικής μαφίας, ανακοίνωσε την ακύρωση της συμφωνίας που είχε καταλήξει η πρώην κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα με την κυβέρνηση της Κούβας για την αποκατάσταση σχέσεων Ουάσινγκτον και Αβάνας, χαρακτηρίζοντας τη «φρικτή» και «λανθασμένη».
Όπως δήλωσε, η ακύρωση της συμφωνίας είναι άμεσης ισχύος. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν μια νέα «λογική» συμφωνία με την Κούβα, την οποία κάλεσε να παραδώσει άτομα τα οποία καταζητούνται στη χώρα του.

Εν μέσω κατηγοριών κατά της Κούβας για «αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώτος» και με τα προσχήματα της «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τον αποκλεισμό «ώστε να μην πηγαίνουν τα αμερικανικά δολάρια στο αυταρχικό καθεστώς και τον στρατό που καταπιέζει το λαό». Εξήγγειλε ότι θα ενισχυθεί το καθεστώς κυρώσεων ενάντια σε αμερικανικές εταιρείες που συνεργάζονται με κουβανικές επιχειρήσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού της Κούβας.

Υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική «βρεγμένα πόδια – στεγνά πόδια» που αφορά στους Κουβανούς που προσεγγίζουν τις ακτές της Φλόριντα (και έχουν πατήσει στεριά ή όχι) με όποιο επικίνδυνο τρόπο για τη ζωή τους και ζητούν άσυλο. Απείλησε πολλές φορές την Κούβα με τα προσχήματα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «των ελεύθερων εκλογών». Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα κλείσει την πρεσβεία στην Αβάνα αλλά θα την χρησιμοποιήσει ως μοχλό για την «αλλαγή προς την ελευθερία».

Χωρίς ο ίδιος να το εξαγγείλει στη διάρκεια της φιέστας – σύμφωνα με τις διαρροές των ΜΜΕ – στο προεδρικό διάταγμα για την αυστηροποίηση των σχέσεων με την Κούβα δεν προβλέπεται να σταματήσουν οι εμπορικές πτήσεις, τα εμβάσματα των Κουβανοαμερικανών, όπως και τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοιο. Αλλά φαίνεται ότι θα γίνουν πιο αυστηροί οι όροι για τα ταξίδια στην Κούβα. Θα αλλάξουν οι 12 διαφορετικές κατηγορίες ταξιδιών (οικογενειακά ταξίδια, πολιτιστικές επισκέψεις κ.λπ.). Το 2016 ταξίδεψαν στο νησί 284.937 Αμερικάνοι, ενώ από την αρχή της χρονιάς ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 284.565.

Δεν υπάρχουν σχόλια: