Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΣΕ ΔΙΚΗ 21 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΝΤΑΡ


Παραπέμπονται σε δίκη 21 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της προμήθειας των «ιπτάμενων ραντάρ»  ΣΕ ΔΙΚΗ 21 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΝΤΑΡ


της Άννας Κανδύλη


Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας παραπέμπονται να δικαστούν 21 άτομα για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική Ericsson.


Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με το υπ΄αριθμόν 1115/2017 βούλευμα του, στέλνει στο εδώλιο τους 21 εκ των 26 αρχικώς κατηγορουμένων που φέρονταν να εμπλέκονται στην εν λόγω προμήθεια. Μεταξύ αυτών είναι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που είχε κριθεί προφυλακιστέος για αυτή την υπόθεση, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, οι τραπεζίτες που φέρονται να διευκόλυναν στη «λεύκανση» του «μαύρου» χρήματος που διακινήθηκε Ζαν Κλωντ Οσβλάντ και Φάνης Λυγινός, ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ καθώς και στελέχη της εταιρίας Ericsson.

Τα αδικήματα που τους αποδίδονται είναι δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Με το ίδιο βούλευμα παύει η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για μερικότερες πράξεις νομιμοποίησης εσόδων και άμεσης συνέργειας σε αυτήν, λόγω παραγραφής.

Της έκδοσης του βουλεύματος προηγήθηκε εισαγγελική πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών, Χρίστου Μπαρδάκη με την οποία ζητείτο η παραπομπή σε δίκη 17 κατηγορουμένων. Όπως αναφερόταν σε αυτή, προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια των ραντάρ διακινήθηκαν «μίζες» ύψους 1.6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24.9 εκατ κορωνών Σουηδίας, από την προμηθεύτρια εταιρεία Ericcson μέσω της off shore Interaction, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου και τελικούς αποδέκτες στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Γιάννη Σμπώκο και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, επί υπουργίας του οποίου υπεγράφη η σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: