Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΨΑΧΝΕΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΏΝ

 ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΨΑΧΝΕΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΏΝ


 ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι ψάχνουν από το ίδιο σαθρό έδαφος υλικά για να αναπαλαιώσουν ένα οικοδόμημα που καταρρέει..



Είναι λογικό αυτή η συστημική σύμπλευση να πυροδοτεί διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Οσο περισσότερο οι εργατικές - λαϊκές μάζες βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική και όσο διαπιστώνουν ότι είτε αυτή η κυβέρνηση είτε η επόμενη με ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την πολιτική που είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και άρα αντιλαϊκή, τόσο δημιουργείται η ανάγκη να υπάρξει ένα νέο ανακάτεμα της τράπουλας, μια νέα πολιτική «συνταγή», με στόχο τη διαμόρφωση «αξιόπιστων εναλλακτικών» για την αστική διαχείριση, στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Ο προβληματισμός για το πώς το αστικό πολιτικό σύστημα θα αναμορφωθεί για να βάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, κινεί αστικές πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματικούς πόλους ώστε να αναζητηθούν τα υλικά για την καλύτερη συνταγή... Αυτές οι διεργασίες διαπερνούν όλο το φάσμα των αστικών κομμάτων και σχημάτων. Αλλωστε, μόνο τις τελευταίες μέρες, όσα συμβαίνουν σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, είναι ενδεικτικά ακριβώς αυτής της κατάστασης.

Εσχάτως, μάλιστα, πολλοί δείχνουν να ερμηνεύουν την κίνηση Τσιτουρίδη με το σχήμα «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών», στο οποίο συμμετέχουν - μεταξύ άλλων - δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Νίκος Τσιαρτσιώνης, ως ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Δεν είναι επίσης λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει και επιχειρηματική στήριξη.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ανοίξει συζήτηση για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και μάλιστα με πρωτοβουλία στελεχών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, που γλυκοκοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς. Επίσης, η ανεξαρτητοποίηση του φασιστοειδούς Κουκούτση από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι ψίθυροι ότι αυτό ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, που, ως τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα πλέον, μπορεί να πάρει ακόμα και διερευνητική εντολή, δεν είναι άσχετα με τα παραπάνω.

Στο χώρο της ΝΔ δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει το καραμανλικό στρατόπεδο ότι «όποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα, θα μείνει πίσω». 

Προειδοποιήσεις που έγιναν με αφορμή τις δηλώσεις Μεϊμαράκη περί «τζάμπα μαγκιάς» να λες ότι δεν θα ψηφίσεις τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συναντήσεις πολιτικών παραγόντων και μεγάλων επιχειρηματιών στις οποίες συζητιούνται ο «πολιτικός χάρτης» και οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη...

Τα σχέδια απόσπασης ενεργού λαϊκής στήριξης στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να αποτύχουν. Να αντιμετωπιστούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται, ότι το ανακάτεμα της τράπουλας θα φέρει θετικές για το λαό εξελίξεις. Η αστική τάξη διατάσσει και αναδιατάσσει το πολιτικό της προσωπικό αναλόγως των αναγκών και συμφερόντων της, που σε κάθε περίπτωση υπονομεύουν τα λαϊκά συμφέροντα, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το πρόσφατο παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε διεργασίες ισχυροποίησης του συστήματος που τον τσακίζει, να μην υπακούσει σε κελεύσματα συναίνεσης που αξιώνουν ουσιαστικά να βάλει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική, να χαράξει δική του ρότα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: