Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΘΕΑΤΡΟ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 
 Ευνοϊκή αποβαίνει 
για τον Ερντογάν η στάση 
που τηρούν οι Ευρωπαίοι


Οι επιθετικές εξάρσεις της προεκλογικής πολιτικής Ερντογάν, και η έντονη αντιπαράθεσή του με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου κατοικούν πολλοί Τούρκοι πολίτες, φαίνεται πως τον ευνοούν, επειδή αυξάνεται η συσπείρωση στο εσωτερικό. Αυτό  κάνει τον πρόεδρο της Τουρκία να κρατά υψηλούς τόνους  την επιθετική αντιευρωπαϊκή ρητορική του.
 
 Παρ΄όλο που τις τελευταίες ημέρες η ρητορική των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων είχε περιορισθεί εναντίον της στάσης της ολλανδικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν, δεν έδειξε να ξεχνά τη Γερμανία.
Έτσι, για πρώτη φορά ο Tούρκος πρόεδρος κατηγόρησε προσωπικά την Άγκελα Μέρκελ για "υπόθαλψη τρομοκρατών του PKK".
"Δεν παρασύρομαι στο παιχνίδι σας", διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου της, η καγκελάριος. 
 
 
  Οι Γερμανοί καταγγέλλουν πλέον τον Ερντογάν, πως έχει χάσει κάθε αίσθηση ορίου. Και αυτό ύστερα από τη νέα επίθεση που έκανε και πάλι χθες  ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Α Haber που μεταδόθηκε ζωντανά.
 Αφού προανήγγειλε σοβαρές διπλωματικές κυρώσεις κατά της Ολλανδίας και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας τη στάση της ολλανδικής κυβέρνησης σε βάρος δύο υπουργών της κυβέρνησής του που θέλησαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στην ευρωπαϊκή χώρα, στο στόχαστρο έβαλε και προσωπικά την καγκελάριο Μέρκελ.
 
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την καγκελάριο ότι στηρίζει την τρομοκρατία. «Αγαπητή κ. Μέρκελ, γιατί κρύβετε τρομοκράτες στη χώρα σας… γιατί δεν κάνετε κάτι;» είπε χαρακτηριστικά. Κατόπιν, επέρριψε ευθύνες στις γερμανικές αρχές επειδή όπως υποστήριξε δεν αντιδρούν, στις πληροφορίες από την Τουρκία για υπόπτους τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων και συνέχισε: «Κυρία Μέρκελ, στηρίζετε τρομοκράτες».
 Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ονομαστικά στο ΡΚΚ λέγοντας ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει με αρκούντως αποφασιστικά την οργάνωση παρ΄όλο που την έχει απαγορεύσει. 
 
 
Στο Βερολίνο ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις Ερντογάν «εμφανώς εσφαλμένες» και πρόσθεσε ότι «η καγκελάριος δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε αγώνα δρόμου προκλήσεων».
Η Γερμανία έχει απαγορεύσει το PKK από το 1993, ενώ από τις αρχές του μήνα επέκτεινε την απαγόρευση και σε πλακάτ με τη φωτογραφία του αρχηγού του Αμπντουλά Οτσαλάν.
 
 
 Το Κέντρο Ενημέρωσης των Κούρδων ερμήνευσε τη κίνηση ως απόδειξη ότι, παρά τις τελευταίες εντάσεις, η συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα παραμένει στενή. Αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ αποκάλεσε ύποπτη τη χρονική συγκυρία της νέας απαγόρευσης.
Οργή Βερολίνου για την υπόθεση Γιουτζέλ  Διαδηλώσεις στο Βερολίνο για την απελευθέρωση του Γιουτζέλ
 
 
  Ο Τούρκος πρόεδρος όμως ήταν ασυγκράτητος κατά την χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Χαρακτήρισε «πράκτορα και τρομοκράτη» τον Ντενίζ Γιουτζέλ, τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Die Welt με την διπλή υπηκοότητα, ο οποίος βρίσκεται επί δύο εβδομάδες προφυλακισμένος με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων.
 
 
 «Η Μέρκελ κινητοποιείται για τον λεγόμενο δημοσιογράφο αλλά τα δικαστήρια θα αποφασίσουν» είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας την καγκελάριο ότι παραπέμπει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης μόνο όταν πρόκειται για περιπτώσεις στη Γερμανία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν σέβεται την τουρκική δικαιοσύνη. 
 
 
  Η γερμανική κυβέρνηση είναι έντονα δυσαρεστημένη με την υπόθεση Γουτζέλ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε στην καγκελάριο ότι ο δημοσιογράφος θα τύχει προξενικής συνδρομής, αλλά «μέχρι χθες το βράδυ δεν μπόρεσε να τον επισκεφθεί κάποιος γερμανός προξενικός υπάλληλος. Είναι εξοργιστικό». 
Ο Γερμανός εκπρόσωπος έκανε σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την τουρκική να τηρήσει την υπόσχεσή της. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα της προξενικής συνδρομής επαναφέρει συνεχώς η γερμανική κυβέρνηση σε συζητήσεις της με τους Τούρκους αξιωματούχους.
 
 
O Γιουτζέλ συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αφήνει υπόνοιες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο η διάρκεια της προφυλάκισης μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια.
 
 
Οι αντιευρωπαϊκές επιθέσεις και ο εσωτερικός αντίκτυπος
 
 
«Οι Ευρωπαίοι με την αρνητική στάση τους συνεισφέρουν στην εκστρατεία της κυβέρνησης υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα», υποστήριξε ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Huseyin Kocabiyik, σε τηλεοπτική εκπομπή.
  Με κάθε τρόπο οι υποστηρικτές του Ερντογάν, προσπαθούν να μεταστρέψουν την αμφίρροπη κοινή γνώμη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τη στάση τους στο δημοψήφισμα της 16ης  Απριλίου. Ως τώρα υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης  που θα συγκεντρώνει τις περισσότερες εξουσίες στο πρόσωπο του προέδρου, δείχνουν γύρω στο 40% υπέρ του ΝΑΙ, και 40% υπέρ του όχι, ενώ το 20% παραμένει αναποφάσιστο.
Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες μόνιμοι κάτοικοι στο εξωτερικό, είτε διαθέτουν διπλές υπηκοότητες, (μόνο 1,5 εκατομμύριο υπολογίζονται στη Γερμανία) έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.
 
 
  Τους Τούρκους πολίτες που ζουν όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά στην Αυστρία, την Ολλανδία και την Ελβετία, θέλουν να προσελκύσουν υπέρ του ΝΑΙ, οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά αντιδρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην «ανάμειξη της τουρκικής πολιτικής στα εσωτερικά προβλήματα της κάθε χώρας». Και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζοντας αντιρρήσεις στην πόλωση που επιχειρεί η Άγκυρα μεταφέροντας το εσωτερικό της πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
 
 
Ο Marc Pierini, πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα, συνεργαζόμενος με το Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε στον ιστότοπο ‘Al-Monitor’: «Με την πολιτική αυτή των κυβερνήσεών τους, η Άγκυρα κέρδισε δεκάδες χιλιάδες ψήφους μόνο από την Γερμανία και την Ολλανδία».
Η διαμάχη με την Τουρκία επισκιάζει τις ολλανδικές εκλογές
 
 
  Αλλά και στην Ολλανδία, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, η στάση της ολλανδικής κυβέρνησης απέναντι στους Τούρκους αξιωματούχους, ευνόησε και τον κυβερνητικό συνασπισμό εν όψει των αυριανών εκλογών στην χώρα. Η ολλανδική κυβέρνηση υποστήριξε «εθνικιστικά πρότυπα» για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά αντίπαλό της.
 
 
Ο Μαρκ Ρούτε ξεκαθάρισε στην Άγκυρα ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς
 Η όξυνση στις ολλανδοτουρκικές σχέσεις προσδίδει ένταση στην τελική ευθεία του ολλανδικού προεκλογικού αγώνα. Από την πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να επωφεληθεί τόσο ο πρωθυπουργός Ρούτε όσο και ο ακροδεξιός Βίλντερς.
  Η πολιτική αντιπαράθεση με την Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί προεκλογικό δώρο της τελευταίας στιγμής για τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών δύο τούρκων υπουργών σε ολλανδικό έδαφος τις προηγούμενες ημέρες ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος βοήθησε τον Ρούτε να καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού πολιτικού.
  Η όξυνση στις ολλανδοτουρκικές σχέσεις προσδίδει ένταση στην τελική ευθεία του ολλανδικού προεκλογικού αγώνα. Από την πολιτική αυτή ολλανδο-τουρικική αντιπαράθεση όμως, μπορεί να επωφεληθεί τόσο ο πρωθυπουργός Ρούτε όσο και ο ακροδεξιός Βίλντερς.
(Al-Monitor’ | Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια: