Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΩΝ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΩΝ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


 Η Αραβία υπό καθεστώς μιας νέας διανομής του ορυκτού της πλούτου με τον ΟΗΕ σε ρόλο διακοσμητικής γλάτρας..



ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--
 Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και πιθανοί συμβιβασμοί, πάντα σε βάρος των λαών, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με τη χτεσινή αιφνιδιαστική συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατών Τουρκίας, ΗΠΑ και Ρωσίας στην Αττάλεια, την ώρα που ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, ιδιαίτερα στις περιοχές των Κούρδων κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Χουλούσι Ακάρ, ο Ρώσος ομόλογός του, στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ, και ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, ανακοίνωσε (το βράδυ της Δευτέρας) την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων «εντός και πέριξ» της βόρειας συριακής πόλης Μανμπίτζ και την ανάληψη ενός «νέου ρόλου για την αποτροπή συγκρούσεων», στην πόλη που τον περασμένο Αύγουστο πέρασε στον έλεγχο Κούρδων και Αράβων μαχητών (των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», SDF, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τη συμμαχία των ΗΠΑ) μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφορικά με τη συνάντηση των στρατηγών στην Αττάλεια (την πρώτη του είδους σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία, έξι χρόνια μετά την έναρξή του!), ήταν λιτή και όχι ιδιαίτερα κατατοπιστική. 


«Οι στρατηγοί συζήτησαν θέματα ασφαλείας κυρίως σε σχέση με τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Sabah». Το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας σημείωνε ότι άλλο ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς είναι «η εκκρεμότητα του καθεστώτος της συριακής πόλης Μανμπίτζ», η οποία φαντάζει για την Αγκυρα «κόκκινο πανί» επειδή διοικείται από το «Στρατιωτικό Συμβούλιο Μανμπίτζ», που απαρτίζεται κυρίως από τους Κούρδους των δυνάμεων YPG. Οι δυνάμεις αυτές θεωρούνται από την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, «παρακλάδι των Κούρδων του ΡΚΚ» και «τρομοκρατική οργάνωση». Αντίθετη άποψη, ωστόσο, έχουν (για τα δικά τους γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα) ΗΠΑ και Ρωσία, των οποίων η στάση στο θέμα των Κούρδων μαχητών της Συρίας δείχνει να «συγκλίνει», γεγονός που ανησυχεί έντονα την Τουρκία, ιδιαίτερα μπροστά στο (διόλου απίθανο...) ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού θύλακα στα νοτιοανατολικά της σύνορα ή ακόμη και ανεξάρτητου Δυτικού Κουρδιστάν (Ροτζάβα). Είναι σημαντικό να επισημάνει κανείς πως στο Μανμπίτζ από την περασμένη βδομάδα περιπολούν, σε απόσταση αναπνοής, αμερικανικές, ρωσικές και συριακές στρατιωτικές δυνάμεις! 


Πέρα από τους Κούρδους και Αραβες μαχητές του «Στρατιωτικού Συμβουλίου Μανμπίτζ» και από τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Στη δεδομένη φάση οι όποιες εξελίξεις θεωρούνται κρίσιμες όχι μόνο για το πώς θα εξελιχθεί από δω και μπρος ένα από τα πιο σημαντικά μέτωπα του συριακού πολέμου, κοντά στα τουρκικά σύνορα, αλλά και το καθεστώς διοίκησης κουρδικών περιοχών πριν και ιδιαίτερα μετά τον τερματισμό της σύγκρουσης. Επιπλέον, παρά τις διαβεβαιώσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το «απαραβίαστο των συνόρων» και την «εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», τα σενάρια διαμελισμού της Συρίας και επαναχάραξης των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σχέδια και τις συγκρούσεις των μονοπωλίων σε νευραλγικές ενεργειακές οδούς και πηγές) δεν δείχνει να απομακρύνονται από τον ορίζοντα.

Μπροστά σε αυτά τα σενάρια και με δεδομένες τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική αστική τάξη σε διάφορα επίπεδα διαχείρισης της οικονομίας αλλά και του πολέμου σε γειτονικές της χώρες (Συρία, Ιράκ), δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείει τίποτε. Ακόμη και εάν ακούει τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να δηλώνει πως η Αγκυρα δεν θα αναλάβει στρατιωτική δράση στο Μανμπίτζ παρά μόνο μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Βεβαίως, ακόμη και εάν η τουρκική αστική τάξη καταφέρει να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη Ουάσιγκτον και Μόσχας, αυτό δεν πρόκειται να γίνει δίχως σοβαρά ανταλλάγματα, βεβαίως με συνέπειες για τα συμφέροντα του λαού της Τουρκίας και των άλλων χωρών της περιοχής.

Από το σύνθετο παζλ των εξελίξεων δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέπει και τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα σε θέατρα πολέμου στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, όπου ο ιρακινός στρατός δείχνει να προελαύνει με ταχύτερους ρυθμούς, ανακαταλαμβάνοντας τη μία περιοχή μετά την άλλη, ασκώντας παράλληλα ασφυκτικές πιέσεις στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: