Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Στα... κάγκελα η Ευρώπη με την Τουρκία: Απειλές Ερντογάν- Αποκλείεται να ζητήσουμε συγγνώμη, διαμηνύει ο Ρούτε - Media

Η Χάγη δεν ζητάει συγνώμη δηλώνουν οι Ολλάνδοί, θα πληρώσει το τίμημα γρυλίζει ο Ερντογάν



Συνεχίζεται η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας: ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η Χάγη «θα πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή της να επιτρέψει σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, ενώ η Χάγη απάντησε με σκληρό τρόπο.

Στη διάρκεια δύο ομιλιών του χθες Κυριακή ο Ερντογάν κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Ολλανδίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό».
Αντιδρούσε στην απέλαση το Σάββατο της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ώρα που ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης, ο Ερντογάν απαντούσε σκληρά: «Δεν έχετε ακόμη πληρώσει το τίμημα για να μιλάτε για εξομάλυνση των σχέσεών σας με την Τουρκία», υπογράμμισε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Κατσαελί στη βορειοδυτική Τουρκία.
«Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτή την αναίδεια», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την Ολλανδία «μπανανία».

Παράλληλα ζήτησε από διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Χάγης. «Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς στην Ευρώπη και αλλού να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Έχει πει τίποτε η Ευρώπη; Όχι. Γιατί; Γιατί δεν δαγκώνει ο ένας τον άλλον. Η Ολλανδία ενεργεί σαν μπανανία», κατήγγειλε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης την υπερβολική βίας που χρησιμοποιήθηκε από τους Ολλανδούς αστυνομικούς για τη διάλυση του πλήθους των περίπου χιλίων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή μπροστά από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

«Αν στείλετε τα άλογα, τα σκυλιά εναντίον των συμπολιτών μου, θα πρέπει να λογοδοτήσετε», προειδοποίησε, αναφερόμενος στις μονάδες της ολλανδική αστυνομίας με σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάλυση του πλήθους, μαζί με τις αντλίες νερού και τους έφιππους αστυνομικούς.

Παρά τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, Τούρκοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες Κυριακή τη νύχτα έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Κάποιοι από αυτούς πέταξαν μπουκάλια και πέτρες, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση των γκλομπ για να τους διαλύσει.
Μετά τις αλλεπάλληλες σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ύψωσε και εκείνος τους τόνους. «Αποκλείεται να ζητήσουμε συγγνώμη, εκείνοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έκαναν χθες», δήλωσε χθες το απόγευμα. «Είναι ένα αίτημα παράλογο και εντελώς αδύνατο», τόνισε.

Η συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες ένταση μεταξύ της Άγκυρας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Στην Ολλανδία η υπόθεση αυτή εκτυλίσσεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Τετάρτης, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς εμφανίζεται να κερδίζει την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Παρόλο που πολλές εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί, ως τώρα καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε λάβει την απόφαση να απαγορεύσει την έλευση Τούρκων υπουργών.
Χθες ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν «πρότεινε» στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναβάλει μια επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου εξαιτίας της «κλιμάκωσης» της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας.
Στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε την αντίθεσή του στην έλευση Τούρκων υπουργών για να συμμετάσχουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις. «Μια τουρκική (προεκλογική) εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων αυτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά. «Αλλά υπάρχουν όρια, πολύ καλά καθορισμένα όρια, στον ποινικό κώδικα, για παράδειγμα. Όποιος κακόπιστα καθυβρίζει και επιτίθεται στη Γερμανία ή τη συνταγματική της τάξη , παραβιάζει τον νόμο. Και αυτό είναι το όριο», υπογράμμισε ο ντε Μεζιέρ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την εκστρατεία Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του Τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.
«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», εξήγησε μιλώντας στο ZDF. «Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική».
Ο Τσαβούσογλου πάντως μπόρεσε να μιλήσει σε εκδήλωση στη γαλλική πόλη Μετς. Στην ομιλία του χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά την Ολλανδία «πρωτεύουσα του φασισμού».

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε από την πλευρά του τις γαλλικές αρχές που επέτρεψαν την επίσκεψη του υπουργού του. «Η Γαλλία δεν έπεσε σε αυτή την παγίδα», σχολίασε.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε να αποκλιμακωθεί η ένταση, καλώντας παράλληλα τις τουρκικές αρχές «να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις».
Όμως η ομιλία του Τσαβούσογλου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, με τον Φρανσουά Φιγιόν και τη Μαρίν Λεπέν να τονίζουν ότι το Παρίσι δεν θα έπρεπε να έχει επιτρέψει τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη διάχυση των εσωτερικών εντάσεων της Τουρκίας στη χώρα της. Η Αυστρία και η Ελβετία έχουν επίσης ακυρώσει τουρκικές εκδηλώσεις.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσμντορφ ζήτησε επίσης να απαγορευθεί σε Τούρκους υπουργούς να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ.
«Η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή ότι οι Τούρκοι υπουργοί δεν θα επιτρέπεται να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ», υπογράμμισε.
«Οι Ολλανδοί μάς δείχνουν πώς γίνεται, η γερμανική κυβέρνηση κάνει δειλά βηματάκια γύρω από το θέμα (…) με αυτό τον τρόπο η Τουρκία μπορεί να θέσει τη μία χώρα ενάντια στην άλλη», προειδοποίησε ο Λάμπσντορφ μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

Δεν υπάρχουν σχόλια: