Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ


Μια χούφτα αρπακτικά διαμορφώνουν τη ζωή δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που παρακολουθούν το θάνατό τους σαν από video wall


«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των «θεσμών» του κουαρτέτου, τα κλιμάκια του οποίου αναχώρησαν χτες από την Αθήνα.

Οπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα», ενώ για την επόμενη βδομάδα προγραμματίζονται νέες επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων, με στόχο «να ολοκληρωθεί τάχιστα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο». Με το ίδιο θέμα συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ η συνεδρίαση του «Euro working group» (Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ).

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια επικεντρώνονται στα μνημόνια της «επόμενης μέρας», η πλευρά του ΣΕΒ και των Ευρωπαίων βιομηχάνων φέρνει στην επιφάνεια τα «αναπτυξιακά αντίβαρα» της υπό διαμόρφωση συμφωνίας, με στόχο βέβαια την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή κλιμάκωση προσλαμβάνει γενικευμένες διαστάσεις, με αιχμή τα Εργασιακά, τη φοροληστεία απέναντι στο λαό και την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
 
Παρέμβαση του ΣΕΒ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, δίνοντας έμφαση «στο αναπτυξιακό σκέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς και στα κίνητρα για επενδύσεις», ενώ συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Σε αυτό το επίπεδο, έρχεται στην επιφάνεια το ταξικό υπέρ του κεφαλαίου πρόσημο των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» παρεμβάσεων που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο, και μάλιστα με την άμεση εμπλοκή τόσο των εγχώριων βιομηχάνων, όσο και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Βιομηχάνων της «Business Εurope», με αιχμή τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, τις αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου κ.ά.

«Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων δεν διαφέρει ουσιαστικά από τα μέτρα πολιτικής στα οποία δίνει προτεραιότητα και ο ΣΕΒ, που είναι μέλος της "Business Europe"», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», παρουσιάζοντας τις προτάσεις των Ευρωπαίων βιομηχάνων, που αποσκοπούν στην «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη».

Επιπλέον, ανεξάρτητα από εξειδικεύσεις και προσαρμογές, τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά μέτρα» που συζητά η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο εντάσσονται στο ευρύτερο πακέτο για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΣΕΒ, «ας αξιολογήσουν λοιπόν τα αναπτυξιακά μέτρα που καλούνται να λάβουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, για να τα ενσωματώσουν στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς δεύτερη σκέψη».

Αναπτυξιακά «αντίβαρα» από τα κιτάπια του κεφαλαίου


Χαρακτηριστικές είναι οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις που προτείνει ο ΣΕΒ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
-- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που να στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με διεύρυνση ασφαλώς της ευελιξίας και καθήλωση - παραπέρα μείωση των μισθών.
-- «Εξορθολογισμός» του ρυθμιστικού περιβάλλοντος εργασίας, ώστε να γίνει «πιο απλό, ευέλικτο και σαφές».
-- Παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω της παράτασης του εργάσιμου βίου, που σημαίνει δουλειά μέχρι τον τάφο.
-- Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές.
-- Αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργασιακές εξειδικεύσεις, μέσω καλύτερης στόχευσης του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
-- Αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής προς την κατεύθυνση μείωσης των μη παραγωγικών δαπανών και τόνωσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με παράλληλη μείωση της υπερφορολόγησης. Είναι φανερό ότι οι βιομήχανοι «αποκωδικοποίησαν» το μήνυμα της κυβέρνησης για το «τέλος της λιτότητας» και ζητάνε την επίσπευση άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων για τη στήριξη της κερδοφορίας τους.
-- Μείωση των τιμών Ενέργειας, μέσω μείωσης ενεργειακών φόρων και απελευθέρωσης της αγοράς. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι να «μετριαστεί η διαφορά κόστους χρήσης της Ενέργειας μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των ανταγωνιστών τους», καθώς και να προωθηθεί η «ενεργειακή ασφάλεια».
-- Επέκταση των ευρωπαϊκών υποδομών Μεταφοράς και Ενέργειας, μέσω άρσης όλων των εμποδίων (ρυθμιστικών, διοικητικών, τεχνικών).
Βέβαια, όλα τα παραπάνω αποτελούν πλευρές των «βέλτιστων συστημάτων» που προωθούνται στην ΕΕ. Μάλιστα, ο ΣΕΒ χαρακτηριστικά τονίζει: «Η ενίσχυση των σχημάτων πολλών ταχυτήτων στην ΕΕ σημαίνει ότι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την απόστασή τους από τις υπόλοιπες, και φυσικά από την Ελλάδα». Στο «δια ταύτα», ο ΣΕΒ καταλήγει: «Είναι επιτακτικό για τη χώρα μας, αν δεν θέλει να μείνει στην τελευταία ταχύτητα, να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: